Voor SaaS startups is het nieuwe jaar op dezelfde manier begonnen als het oude: jonge bedrijven staan voor complexe budgetterings- en financiering uitdagingen terwijl ze plannen maken voor de toekomst van hun SaaS business. Met re:cap optimaliseren techbedrijven met terugkerende inkomsten hun cashflow op een duurzame manier, door toekomstige inkomsten uit hun abonnementenmodel in te ruilen voor financiering op aanvraag.
We spraken met re:cap CEO, Paul Becker, over wat het huidige economische klimaat betekent voor SaaS-bedrijven. We vroegen hem hoe SaaS bedrijven financiering kunnen krijgen en hoe ze hun budget kunnen plannen om in de huidige markt te kunnen slagen.
Hoe beïnvloedt de huidige markt de financiering van SaaS-bedrijven?
Paul Becker: “Na jaren van ongekende groei in de startup wereld, veranderde 2022 het landschap voor SaaS-bedrijven volledig. In het licht van recente economische en geopolitieke omstandigheden, zoals de stijgende rente en de oorlog in Oekraïne, hebben durfkapitaal investeerders een conservatieve aanpak gekozen voor de financiering van startups. Dit zorgde ervoor dat de fondsenwerving van Europese startups vorig jaar aanzienlijk afnam.”
Is dit ook te zien in data? “Jazeker, gegevens van Pitchbook bevestigen dat”, vervolgt Becker. “Zij haalden 81 miljard euro op over 9.921 deals, een daling van respectievelijk 18,6% en 14,3% ten opzichte van de totalen van 2021.”
Kijkend naar deze laatste ontwikkelingen is het voor startups des te belangrijker geworden om hun budgetten voor 2023 zo goed mogelijk te plannen, rekening houdend met de huidige situatie. “Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat zij van plan zijn hun runway tot de volgende financieringsronde te verlengen of hun financieringsstrategie fundamenteel aan te passen om te voorkomen dat zij gedurende een langere periode, bijvoorbeeld tot en met 2023, überhaupt risicokapitaal of leningen moeten aantrekken”, aldus Becker.
Betekent dat een donkere toekomst voor SaaS bedrijven?
“Nee, ik zie ook een kans in de huidige marktsituatie, omdat veel bedrijven nu beseffen hoe belangrijk alternatieven voor durfkapitaal, zoals financiering met terugkerende inkomsten, zijn en zich beter beginnen te positioneren”, zegt Becker. Hij trekt de parallel met de investeringsmarkt in de VS: “Dit is trouwens iets waar Amerikaanse startups vaak voorlopen op Europese startups. Zij volgen doorgaans een meer gediversifieerde kapitaalstructuur die verschillende financieringsbronnen combineert. Een gediversifieerde kapitaalstructuur is de betere optie voor het doorgaans brede scala aan activiteiten en initiatieven waarin startups investeren.”
Elk initiatief heeft een ander risico- en rendementsprofiel en daarom moet niet elk initiatief op dezelfde manier worden gefinancierd. Becker: “Tijdens de vroege stadia van productontwikkeling, waar de risico’s groter zijn, zijn eigen vermogen of langetermijnleningen geweldige hulpmiddelen voor ondersteuning; maar wanneer de ROI’s voor initiatieven zoals verschillende marketingactiviteiten berekenbaar worden, is het misschien niet verstandig om eigen vermogen te investeren. Startups kunnen dan het beste andere financieringsopties verkennen. Vanuit het perspectief van een oprichter zijn er ook verschillende andere factoren waarom de algemene situatie voor SaaS-bedrijven niet alleen maar negatief is – zoals minder concurrentie, tijd om je te concentreren op het opzetten van je bedrijf voor succes op lange termijn en niet alleen te focussen op groei op korte termijn, en betere toegang tot grote talenten om er een paar te noemen.”
Wat verwachten jullie van 2023 in de startup financiering?
Becker: “Helaas zijn alle factoren die de tegenwind van 2022 bepaalden nog steeds aanwezig in 2023 – de oorlog in Oekraïne, energiecrisis, tekorten in de toeleveringsketen, deglobalisering, inflatie en vooral het feit dat geld veel duurder is geworden. Hoewel we er niet helemaal zeker van kunnen zijn, geloven de meeste financiële experts op dit moment dat het voor startups in 2023 een grotere uitdaging zal blijven om VC-geld te krijgen.”
Als we vragen voor welke startups dit vooral zal gelden ziet Becker een segment dat vooral tegen uitdagingen zal gaan aanlopen: “Dit geldt vooral voor Serie B-, C- en D-bedrijven, die dichter bij hun publieke tegenhangers staan dan startups in een vroeg stadium en het daarom bijzonder moeilijk hebben. VC’s zullen kieskeurig blijven en minder geld uitgeven. Bovendien kan het sluiten van deals langer duren, maar dat is juist gunstig.”
Kijkend naar jullie bedrijf, re:cap, kun je vertellen wat revenue based finance is en hoe het werkt?
Becker: “Recurring revenue financing biedt softwarebedrijven eenvoudig en tijdig toegang tot kapitaal. Het zet hun toekomstige terugkerende inkomsten om in ruil voor onmiddellijke vooruitbetalingen. Bovendien is financiering met terugkerende inkomsten non-dilutive, wat het onderscheidt van aandelenfinanciering. Aangeboden door aanbieders zoals wij, re:cap, die tot 60 procent van de jaarlijkse terugkerende inkomsten kunnen omzetten in onmiddellijk kapitaal, is financiering van terugkerende inkomsten te vergelijken met een kredietlijn.
Deze financieringsmethode is al enige tijd populair onder Amerikaanse startups, dus waarom zouden we de potentiële voordelen ervan ook niet in Europa benut kunnen worden? Met re:cap maken we het voor SaaS-bedrijven in Europa mogelijk om hun financieringsmix te diversifiëren met deze innovatieve vorm van financiering.”
Wat zijn de voordelen van een dergelijke financiering?
Het is niet ongebruikelijk dat oprichters van technologiebedrijven slechts 10-15 procent van de aandelen van hun bedrijf bezitten op het moment van een exit zoals een beursgang wanneer zij in het verleden risicokapitaal of risicodragend vreemd vermogen hebben opgehaald. Dit laat duidelijk zien hoe gebruikelijk het is onder oprichters om vrij zorgeloos om te gaan met je meest waardevolle bezit: de aandelen van je bedrijf.
In tegenstelling daarmee is financiering met re:cap “non-dilutive”, wat betekent dat bedrijven geen aandelen geven aan investeerders en dus verwatering voorkomen. Becker: “Bovendien biedt re:cap de snelste en gemakkelijkste manier om een bedrijf te financieren. Bij VC-financiering duurt het meestal enkele maanden vanaf de eerste ontmoeting tot het geld eindelijk op de rekening staat. Bij het werven via re:cap, kunnen bedrijven snel en naadloos het re:cap platform verbinden met hun bestaande tools en systemen met slechts een paar klikken en toegang krijgen tot onmiddellijk beschikbaar kapitaal binnen slechts 48 uur. Er hoeft geen idee gepitcht te worden, de investeerder heeft geen buikgevoel nodig voor de investeringsbeslissing en een notaris afspraak is niet nodig, de gegevens spreken voor zich.”
Hoe kunnen bedrijven in de praktijk recurring revenue financing in hun jaarlijkse budget planning opnemen om ervoor te zorgen dat de begrotingsdoelstellingen voor 2023 worden gehaald?
Er zijn drie belangrijke toepassingsgebieden die heel goed gedekt kunnen worden met recurring revenue financing, en die startups in hun budget planning zouden moeten opnemen.
“De eerste is cash flow optimalisatie: Rekening houdend met financiering met re:cap kunnen startups profiteren van betere kortingen van leveranciers, bv. dienstverleners, omdat ze hen zo vooraf kunnen betalen. Ondertussen kunnen ze ook stoppen met het aanbieden van kortingen voor jaarplannen aan hun klanten – een gebruikelijke strategie voor veel SaaS startups om onmiddellijk cash te krijgen in plaats van te wachten tot de maandelijkse abonnementen betaald zijn. Nu kunnen ze die extra middelen krijgen via financiering van terugkerende inkomsten en worden dergelijke kortingen overbodig. Dit helpt de winstgevendheid te verhogen.
Een tweede factor in verband met cashflow optimalisatie waarbij financiering van terugkerende inkomsten van pas komt, zijn grote eenmalige uitgaven, zoals voor dure IT-apparatuur of sponsoring van een evenement. Veel startups stellen dit soort aankopen uit vanwege de hoge prijzen vooraf. Daardoor missen ze misschien kansen of riskeren ze een gebrek aan concurrentievermogen binnen hun marktgebied. Met financiering van terugkerende inkomsten kunnen bedrijven deze betalingen echter over meerdere maanden verdelen, zodat ze geen grote uitgaven vooraf hoeven te doen in hun budgetten en ervoor kunnen zorgen dat ze voorop blijven lopen bij het invoeren van nieuwe technologieën of het investeren in conferenties die relevant zijn voor de sector.
Het derde belangrijke toepassingsgebied van financiering met terugkerende inkomsten is het gebruik ervan om de terugverdientijd van de kosten voor klantenwerving (CAC) te dekken. Dit is een belangrijke factor om te berekenen hoe lang het duurt voordat een bedrijf het geld dat besteed wordt aan het werven van nieuwe klanten heeft terugverdiend en dus hoe lang het geld niet beschikbaar is. Bij financiering via financiering van terugkerende inkomsten kunnen bedrijven de CAC spreiden over meerdere maanden en hoeven ze niet te wachten tot ze zijn terugbetaald voordat ze nieuwe klanten werven. In plaats daarvan kunnen SaaS-starters zich volledig richten op het werven van klanten zonder cashflow beperkingen.”
Met de gratis analysetool van re:cap intelligence monitoren SaaS-startups bovendien hun financiële KPI’s om beter te begrijpen hoe individuele parameters hun financiële gezondheid en uiteindelijk de financieringsvoorwaarden beïnvloeden.
Het platform helpt hen te leren waar ze momenteel staan met hun financiële planning in vergelijking met andere soortgelijke spelers in de industrie en waar ze in de toekomst zouden kunnen staan, afhankelijk van de financiële maatregelen die ze nemen.
Last but not least biedt re:cap intelligence ook bruikbare begeleiding over hoe je het beste kunt investeren en je SaaS business kunt laten groeien.
Gebruik de re:cap forecast tool: https://go.re-cap.com/forecast-calculator
Over re:cap
Re:cap biedt datagestuurde financiering en intelligentie om SaaS-bedrijven te helpen het beste uit hun bedrijf te halen. Met re:cap kunnen SaaS-bedrijven hun toekomstige inkomsten omzetten in een flexibele, on-demand financierings om groei te stimuleren, winstgevend te worden of hun cashflow te optimaliseren.
Beluister ook de podcast met Paul Staal van re:cap
In februari interviewden we ook Paul Staal, collega van Paul Becker, over recurring revenue based finance. Je kunt de aflevering hieronder beluisteren!